Blogmas 2016 - #5 PIECZEMY PIERNICZKI

by - 14 grudnia

Grafika dostępna dzięki uprzejmości MAKE LIFE PERFECT



Witajcie. Planowo wczoraj miał być post z wyzwaniem, jednak byłam w terenie i brakło czasu😐 Ale wszystko się nadrobi, do Świąt zdążę😊

Dzisiaj z cyklu Blogmas2016 zapraszam na kolejne wyzwanie-pieczemy pierniczki😊 


Od 3 lat piekę je z przepisu, który znalazłam na stronie Winiary i wychodzą przepyszne.

Pierniczki już gotowe, trzeba tylko poczekać aż zmięknieją :)



Do zrobienia pierników potrzebujemy:


  • 500g mąki pszennej
  • 120g miękkiego masła lub margaryny (ja daję zawsze masło)
  • 200g cukru pudru
  • 200g płynnego miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
Do przygotowania lukru potrzebujemy:
  • białko z 1 jajka
  • 200g cukru pudru 

Składniki te wystarczą nam na przygotowanie 10 sztuk. 


Przygotowanie:

1. Odważyć mąkę, cukier puder, miód i masło.

2. Wymieszać na stolnicy mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników i cukrem pudrem, dodać tłuszcz i posiekać całość ostrym nożem. Zrobić dołek i wlać do niego miód oraz jajko. Wyrobić ciasto.

3. Gotowe ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm.

4. Wykrawać foremkami dowolne kształty i układać pierniczki na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać, aby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną.

5. Piec przez ok. 10 minut w pierniku nagrzanym do 180 st.C

Pierniczki upieczone, czekają na udekorowanie :)


6. Przygotować lukier: utrzeć białko z cukrem pudrem, do smaku można dodać kilka kropel soku z cytryny. Żeby zrobić kolorowy lukier, można dodać do niego odrobinę soku np. jagodowego lub malinowego albo dodać gotowy barwnik spożywczy, który kupimy praktycznie w każdym sklepie spożywczym.

7. Jeszcze ciepłe pierniczki posmarować lukrem. Można je też ozdobić np. kolorową lub czekoladową posypką, rodzynkami, jadalnymi perełkami.

8. Jeżeli chcemy, aby pierniczki służyły nam jako ozdoby choinkowe robimy w nich dziurki. 
Szkoły są różne, ale ja dziurkę robię słomką w surowym cieście. Podobno w upieczonym jeszcze ciepłym cieście też się dziurki wygodnie robi, ale ja nie praktykowałam, więc nie potwierdzam.

9. Kiedy pierniczki wystygną, przekładam je do metalowych puszek z pokrywką, aby zmiękły do Świąt.

Pierniczki w trakcie dekoracji :)


To mój sprawdzony przepis na pierniczki, które zawsze się udają 😊 
W zależności ile chcemy pierniczków upiec, modyfikujemy ilość składników.

A Wy lubicie? Pieczecie pierniki? Macie jakieś sprawdzone przepisy? Czy kupujecie gotowe? Zapraszam do komentowania.


Siódme wyzwanie zaliczone 👏




You May Also Like

4 komentarze

Miło mi bardzo, że tu jesteś. Zapraszam do komentowania i wyrażania swoich opinii. Jeśli Ci się spodobało, pozostań na dłużej.